Még idén korszerűbbé válhat a sebellátás az Orosházi Kórházban

  A krónikus sebek ellátása világszerte igen komoly problémát, nagy kihívást jelent és ez Magyarországon sincs másként. Ez adta az ötletet az Orosházi Kórház sebészei és bőrgyógyászai számára egy Sebkezelő Centrum létrehozására, mely egyedülálló szolgáltatásokat nyújthat a későbbiekben.
   

  A korszerű sebkezelés széleskörű kutatásokra és több évtizedes nemzetközi tapasztalatokra épül, igyekszik kiiktatni a sebgyógyulást akadályozó okokat és az esetleg fennálló krónikus gyulladást is. - Az orosházi Sebkezelő Centrumban a jelenleg elérhető legjobb és legmodernebb sebfedő anyagok használatával szeretnénk biztosítani a korszerű sebkezelést a régió betegeinek. Ahhoz, hogy ez a centrum elinduljon, több dolog kell: a kollégák szakmai felkészítése már elkezdődött, emellett pedig készülnek a tervek a Sebkezelő Centrum helyiségeinek kialakítására és bízunk benne, hogy még ebben az évben megvalósul - fogalmaz dr. Sahin - Tóth Gábor, az Invazív Mátrix vezetője. A főorvos hitvallása szerint mindig a beteg áll a középpontban, ezért az új részlegben is ez lesz a vezérlő elv.

  - A centrumban ellátjuk majd az érszűkület és a cukorbetegség okozta, valamint a vénás elégtelenség és a nyirokoedema miatt kialakult sebeket egyaránt. Súlyos helyzetben, amennyiben szükséges, a centrum szomszédságában már kialakított szeptikus osztályon kezeljük a betegeket tovább. Soha nincs két egyforma eset, ezért a különböző szakágak orvosai közösen döntenek majd az alkalmazott gyógyító terápiáról. A pontos diagnózis felállítása a legfontosabb. Itt máris elkezdődik a bőrgyógyászat-sebészet-érsebészet közös munkája szükség szerint belgyógyász, diabetológus bevonásával. Az orvosok együttműködésével egy időben több asszisztens csapat is elkezdi az összehangolt munkát - vázolja a terveket dr. Sahin - Tóth Gábor.

  - A közös munkában nagy szerepet vállalnak majd az asszisztensek, ezért az Orosházi Kórház lehetőséget biztosított arra, hogy egy magas színvonalú továbbképzésen vegyenek részt az érintett kollégák - tette hozzá Dr. Duray Gergő főigazgató főorvos, aki egyben belgyógyász, diabetológus is.

  A budapesti, Hétköznapi Gyakorlat a Bőrgyógyászatban című képzésen már hasonlóan működő sebkezelői centrumok munkatársai osztották meg tapasztalataikat kollégáinkkal.

  - Az egész napos képzésen több témakörben is lehetőségünk nyílt tapasztalatot szerezni – ismerteti Halászné Mecsei Katalin, az Invazív Mátrix főnővére. - Sebkezelés az ápolói kompetencia tükrében, interaktív sebkezelő szerek a gyakorlatban, a pszichoszomatika bőrgyógyászati összefüggései, diabéteszes láb szindróma, ödéma mentesítő kezelések - kompressziós pólya használata, diétás tanácsok. Mindezekről olyan kollégák beszéltek, akik már sok gyakorlatot gyűjtöttek ezeken a területeken. Emellett természetesen szükség van a diétás tanácsadásra, pszichoterápiára, gyógytornász és ortopédus segítségére is, ezzel lesz teljes a Sebkezelő Centrum munkája - tette hozzá a főnővér.

  Az új, hazánkban csupán néhány kórházban működő sebellátási forma várhatóan teljesebb betegellátást biztosít majd régiónkban. Biztosak vagyunk benne, hogy a tanfolyamon megszerzett tudás és új szemlélet az Orosházi Kórház betegeinek gyógyulását szolgálja hosszútávon.

   

    sebkezelo (254K)

  Sitkei Olga, Szloszjárné Angyal Gyöngyi, Ódri Ilona, Szappanosné Mihály Katalin,
  dr. Dósa Piroska, Havrán Árpádné, Karsayné Papp Szilvia, Halászné Mecsei Katalin

  Fotó: Püspöki Zsolt/Orosházi Kórház

   

  Orosháza, 2017. március 23.