Tágasabb, korszerűbb - Átadták a gyermekorvosi rendelőket és az új terhesgondozót

  Több mint 30 millió forintos állami-, önkormányzati és saját forrásból valósította meg a beruházást az Orosházi Kórház. A felújított rendelőket április 5-én adták át, hamarosan megkezdődhet a gyógyítás is.

  Az ünnepélyes átadón dr. Duray Gergő főigazgató főorvos kiemelte, Orosháza Város Önkormányzata és az Orosházi Kórház között 2016. május 5-én jött létre az a támogatási szerződés, amelyben az önkormányzat 20 millió forint beruházási támogatást biztosított a gyermekorvosi rendelők kialakítására. Azokat a felmerülő plusz költségeket, amelyre az önkormányzati támogatás nem nyújtott fedezetet, saját erőből állták.

  - Ebből az összegből a munkálatok során elkészült 5 új rendelő és 2 váróhelyiség. A régi Táncsics utcai rendelőkből hamarosan beköltözik Dr. Maronyák Éva, Dr. Csányi Ágnes és Dr. Dimák Andor gyermekorvos.

  170405_dr_dimak_andor_gyerekorvos (395K)

  Dr. Dimák Andor gyermekorvos (Fotó: Püspöki Zsolt/Orosházi Kórház)

  - A negyedik iskolaegészségügyi rendelőként és oltópontként fog funkcionálni, míg egy rendelő a csecsemők, gyermekek gondozását szolgálja majd. Ez utóbbi a szakma szabályait figyelembe véve a betegellátástól elkülönítetten készült el. Emellett kialakítottunk egy raktárat, közösségi helyiséget, valamint több vizesblokkot a betegek és a személyzet számára.

  170405_dr_csanyi_agnes_gyerekorvos (292K)

  Dr. Csányi Ágnes gyermekorvos (Fotó: Püspöki Zsolt/Orosházi Kórház)

  A főigazgató a munkálatokról elmondta, a rendelők és a betegváró kialakításához szükséges volt a meglévő falak elbontása, új válaszfalak építése és csempézése, a régi padlóburkolatok cseréje. A helyiségekbe orvosi csaptelepekkel ellátott mosdókagylók kerültek. A meglévő gépészeti elemek eltakarása érdekében álmennyezet is készült a várókban.

  170405_dr_maronyak_eva_gyerekorvos (282K)

  Dr. Maronyák Éva gyermekorvos (Fotó: Püspöki Zsolt/Orosházi Kórház)

  A gyermekorvosi rendelők mellett, de azoktól elkülönülve alakították ki a terhesgondozót. A másfél éve a kórházba költöző védőnői szolgálat helyiségeinek kialakításakor a várandós anyák gondozását végző "Terhestanácsadó" infrastruktúrája megfeleződött, szűkös lett a helyiség leosztás a hatékony és optimális feladatellátáshoz, amit meg kellett oldani.

  - Miután a volt központi sterilizáló irodahelyiségei felszabadultak, lehetőség nyílt rá, hogy kialakítsuk az új elvárásoknak is megfelelő rendelő-tanácsadó helyiségeket. Ez szakmailag is indokolt volt, hiszen így már a Védőnői Szolgálat, a nőgyógyászati szakrendelés és az ultrahang diagnosztika szomszédságában helyezkedik el - hangsúlyozta a főigazgató.

  A Terhestanácsadó helyiségeinek áthelyezése, új helyre költöztetése, szükséges építészeti, gépészeti, és elektromos kivitelezés kalkulált végösszege csaknem 10 millió forint volt, melynek összegét a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ vis maior keretből ítélte meg az Orosházi Kórháznak.

  - Ezekkel a beruházásokkal a korábban kitűzött céljaink valósultak meg. Az alapellátás és a szakellátás mind fizikailag, mind szakmai szempontból közelebb kerül egymáshoz és nem utolsó sorban költséghatékonyabban működtethetőek a feladatok. Ezentúl egy egységben működik tovább a korábban létrehozott központi védőnői szolgálat, a házi gyermekorvosi rendelés és a terhesgondozás - zárta dr. Duray Gergő.

  duray_david (384K)

  Dr. Duray Gergő főigazgató főorvos, Dávid Zoltán polgármester és dr. Horpácsy Balázs,
  az ÁEEK Dél-Alföldi térség egészségügyi főtanácsnoka (Fotó: Püspöki Zsolt/Orosházi Kórház

  dr. Horpácsy Balázs, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) Dél-Alföldi térség egészségügyi főtanácsnoka hangsúlyozta, a kórház vezetése folyamatosan azon dolgozik, hogyan lehet költséghatékonyabbá és szervezettebbé tenni a működést, amit a mostani beruházás is jelez.

  - Így, hogy minden egy helyre került, nem csak a kismamáknak, és a gyógyulásra váró gyerekeknek és szüleiknek lett könnyebb az életük, de az itt dolgozók a fizikai közelség miatt könnyebben tudják végezni munkájukat - fogalmazott.

  Hozzátette, országosan is példamutató az az együttműködés, ami a kórház és a város között hosszú évek óta működik, és az is ritka, hogy egy település ilyen jelentős erőforrásokkal támogatja a kórházat.

  Orosháza város polgármestere köszöntőjében kiemelte, az elmúlt hónapokban sok pozitív, az orosházi egészségügyet érintő változásról lehetett hallani, és ebbe illeszkedik a mostani esemény is.

  - Mostantól méltó a környezet, melyben gyermekeinket, s az őket gyógyítókat, gondozókat tudhatjuk. Rendkívül fontos ez a kicsik, szüleik, és persze az egészségügyi dolgozók szempontjából is. Korszerű, jól felszerelt épületrész szolgálja most már a legkisebbeket is. Lényeges szempont, hogy a gyermekorvosi rendelők közelebb kerültek a gyermekosztályhoz. Ez pedig úgy hiszem, még biztonságosabb ellátást tesz lehetőbbé - fogalmazott Dávid Zoltán.

  Kiemelte, a sokakat érintő, régóta várt fejlesztés megvalósítását Orosháza város 20 millió forinttal támogatta, így valamennyi orosházinak köszönhető, hogy a kisgyermekes családok mostantól új, szép, modern környezetben vehetik igénybe az egészségügyi ellátást.

  A tágas, világos és modern váróteremben elhelyeztek egy nagyméretű televíziót is, amin a rendelési idő alatt mesefilmeket vetítenek majd, ezzel is megkönnyítve a várakozást gyereknek és szülőnek egyaránt.

  Orosháza, 2017. április 5.