Egy fakivágás margójára!

  Az elmúlt napokban több orosházi Facebook csoportban is felvetődött a téma, miért kellett kivágni a kórház udvarán található nagy lombú fát. Az alábbiakban leírjuk, miért volt erre szükség.

  A kórház bejárata és a régi rehabilitációs/neurológiai osztály között található fa egyik látszólag teljesen egészséges ága a múlt hét folyamán leszakadt és csak a szerencsén múlt, hogy nem tett senkiben és semmiben kárt.

  A fentiekre való tekintettel, a józan észnek, és a jogszabályi kötelezettségünknek eleget téve az élet-, testi épség- és vagyonvédelem érdekében – egy erre szakosodott vállalkozó segítségével – el kellett távolítani a veszélyes ágakat. A művelet közben azonban a felkért szakértő jelezte: ha az összes veszélyes ágat eltávolítják, a fa kimozdul a súlypontjából és kidől. Emellett kiderült, a fát gombás fertőzés is megtámadta, ezért javasolta a kivágását.

  A fa nagyméretű rönkjeit a kórház udvarán tároljuk. A tervek szerint azokból kerti bútorokat készítünk majd, amit a Kórházi Kápolna melletti, nemrégiben átadott pihenőkertben kívánunk elhelyezni. A később kerti asztalként funkcionáló rönköket már el is helyezték ezen a helyen.

  A kivágott fa közelében egyébként áll még több nagy fa, így az udvar ezen szakaszán is biztosított az árnyas pihenő a betegeknek és a hozzátartozóknak.

  A kórház vezetése továbbra is elkötelezett a környezet szépítése, ápolása mellett. Az elmúlt időszakban az udvaron több fát, cserjét és virágot is ültettek a kertészek, és amennyiben az anyagi lehetőségek engedik, a továbbiakban újabb fákat, bokrokat ültetünk a kórház területén. Korábban arra is volt példa, hogy szervezetek, magánszemélyek ajánlottak fel facsemetéket, ezekre az egyéni kezdeményezésekre természetesen továbbra is nyitottak vagyunk.

  Orosháza, 2017. június 20.

  dr. Duray Gergő - főigazgató
    fakivagas (4427K)